Esztétikus fogpótlások (inlay, onlay)

Esztétikus fogpótlások (inlay, onlay)

Nagyobb foghiány pótlására is van megoldás – Fogpótlás Inlay és Onlay betétekkel

fogpótás betétek

Mi a különbség a tömés és a betét között? 

Bár az esztétikus fogtömések számtalan esetben megoldást nyújtanak a fog keményszöveteinek sérüléseire, fontos tudni, hogy megvannak a maguk határai is. Amennyiben egy fogon kiterjedt szuvasodás keletkezik, vagy nagyobb darab tört le belőle egy véletlen sérülés miatt, a tömőanyagok nem képesek tartós védelmet nyújtani a további károsodással szemben. Gyökérkezelt fogak végleges ellátására mindenképpen betét javasolt. 

Az inlay és onlay betétek hasonlítanak egy nagy kiterjedésű fogtömésre, de igen fontos különbség, hogy nem a szájban, hanem azon kívül készülnek el, egy fogtechnikai laboratóriumban. Ezáltal lehetőség nyílik az igen precíz megmunkálásra, valamint olyan ellenálló, nagy szilárdságú anyagok használatára, melyek a szájüregen belül nem volnának megmunkálhatók. A fogtechnikai betétek még az esztétikus töméseknél is hosszabban tartó védelmet nyújtanak a fog szöveteinek a külső behatásokkal szemben amellett, hogy kimagasló esztétikai tulajdonságokkal rendelkeznek.

Kedvezményes ajánlataink

Mikor van szükség Inlay és Onlay fogpótlás betétekre?

fogpótás betétek

Akkor célszerű készíteni, mikor a fogszuvasodás vagy egyéb sérülés a fog két vagy több felszínére kiterjedt, illetve az eltávolításra kerülő tömés melletti szuvasodás érinti a fog egy vagy két, a szomszédos foggal érintkező felszínét. Ezekben az esetekben a hagyományos fogtöméseket már nem lehet tartósan stabilan rögzíteni a fogakhoz, a fogtechnikai betétek azonban kialakításuk és az ekkor alkalmazott speciális ragasztó cement erőssége miatt hosszú évekig tökéletesen helyreállítják a sérült vagy szuvasodott fog funkcióját.

Gyökérkezelt fogak esetén, a gyökérkezelés befejeztével, mint végleges restauráció mindenképpen javasolt onlay készítése a fogra. A gyökérkezelés folyamata során sok foganyagot veszítünk, illetve a fog rugalmassága megváltozik , így sérülékenyebb, törékenyebb lesz. Bizonyos esetekben egy jól elkészített onlayvel megvédhetjük a fogat egy későbbi töréstől, és a sikeres gyökérkezelés után a fog még sokáig megtartható lesz.

fogpótás betétek

Jellemzője, hogy a biofilmet alkotó sejtek együttműködnek, összetömörödnek, ezzel nehezebben pusztíthatóak el, sokkal ellenállóbbak a hagyományos kezelésekkel szemben. A gyógyszerek is nehezen képesek behatolni a biofilmbe.

Azért fontos gondoskodni az eltávolításáról, mert (ahogy az indikációs területeknél is írjuk alább) fogszuvasodást, fogíny-, fogágygyulladást okozhat, továbbá akár potenciálisan az implantátum elvesztéséhez vezető fertőzések kialakulásához is hozzájárul. Ezen túlmenően bizonyított, hogy növelheti más betegségek kockázatát is (pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, ízületi gyulladások).

fogpótás betétek

Betétet, fogbetétet, vagy inlayt/onlayt készíthetünk még esztétikai indokkal (a rágófog elszíneződött, a fog struktúrája veleszületetten hibás), ha a fog alakilag nem megfelelő, ill. rágófunkciója nem kielégítő. Az inlay és onlay betétek a fogtechnikusok precíz műszerei és szakértelme, valamint a felhasznált anyagok révén olyan módon kerülnek megmunkálásra, hogy a végeredmény megszólalásig élethű lesz.

Mi a folyamata az irányított biofilm terápiának a Dentopnál?

  1. Afogpótlás során a betétkészítés első lépéseként egy üreget alakítunk ki, majd lenyomatot veszünk mindkét állcsontról, illetve egy kulcslenyomatot, hogy a fogtechnikus a laboratóriumban is tökéletesen reprodukálni tudja az alsó és felső fogak egymáshoz viszonyított  helyzetét, ezáltal ideális magasságú és formájú betétet mintázhasson. Az első ülés alkalmával történik a fogszín meghatározása is. A Dentopnál digitális lenyomatvételi technika is rendelkezésre áll, mely úgy biztosítja a tökéletes precizitást, hogy a páciensnek semmilyen kellemetlenséget sem kell átélnie. Az üreget ideiglenes töméssel látjuk el.
  2. A lenyomat alapján a fogtechnikai laboratórium elkészíti a megrendelt betétet. Betétek készülhetnek kompozitból, aranyból, de leggyakrabban préskerámia betéteket készítünk, mert ezen anyag minősége, teherbírása és esztétikája egyaránt kimagasló.
  3. A második találkozás alkalmával átadjuk az elkészült betétet. Az inlay-t vagy onlay-t annak megfelelően készítjük elő a beragasztáshoz, hogy milyen anyagból készült. A különböző kerámiák, kompozitok, fémbetétek más előkészítést igényelnek, a gyártó utasításának megfelelően. A páciens szájában az üreget is kitisztítjuk a beragasztáshoz, ezt követően rögzítjük a betétet ragasztócement segítségével, tökéletesítjük a betét magasságát, majd végül polírozzuk a fogat.

Árak

Kivehető fogpótlások

Harapásemelő sín készítése / állcsont
35 000 Ft
Részleges lemezes fogpótlás állcsontonként
210 000 -től Ft
Teljes lemezes fogpótlás állcsontonként
250 000 Ft
Teleszkópos kivehető fogsor / fogív (+ rögzítő elemek)
310 000 Ft
Teleszkóp korona (primer + szekunder)
85 000 Ft
Rejtett elhorgonyzás fémlemezes fogpótláshoz / db (pl. csúsztató)
60 000 Ft
Merevítőrúd (stég)
75 000 Ft

Rögzített fogpótlások (hidak, koronák)

Ingyenes érzéstelenítés (1x), beragasztás, fogászati kontroll vizsgálat. Az implantátumra kerülő koronák ára ragasztás mellett értendő.
Öntött fém korona (kivéve arany)
60 000 Ft
Porcelánleplezésű fémkerámiai korona / hídtag (arany esetén +aranyár)
75 000 Ft
Cirkónium alapú kerámia korona
115 000 Ft
105 000 Ft
E.max préskerámia korona (fémmentes)
120 000 Ft
Fémkerámia korona implantátum felépítményre (ragasztott)
85 000 Ft
Cirkónium korona implantátum felépítményre (ragasztott)
120 000 Ft
Csavarral rögzített korona implantátumra (+ a választott korona ára)
20 000 Ft
Szék mellett készített ideiglenes korona (rövid távra)
15 000 Ft
Labor által készített PMMA ideiglenes korona (rövid távra)
25 000 Ft
Labor által készített PMMA ideiglenes korona (hosszú távra)
35 000 Ft
Arcíves harapás regisztráció
35 000 Ft
45+ év
betegellátásban szerzett össztapasztalat
7+ éve
létező és működő rendelő
7000+
ellátott paciens
3500+
beültetett implantátum

Dentop fogászat - Vélemények

  • Fura ezt mondani egy fogorvosi rendelő esetében, de (amennyiben kell) tényleg szeretek ide jönni. 🙂 Nagyon jó, szakmailag maximális minőségű és kedves kezekben van minden páciens. Köszönöm a gyors és tökéletes megoldásokat mindenki nevében!

    Tóth Andrea
  • Szuper modern környezetben, szakmailag felkészült orvosokkal rendelő fogászat, ahol minden problémára létezik megoldás! Én is félek a fogorvostól, mint sokan mások de a Dentop az a hely, ahova mégis járok! Számos kezelésen vettem már részt, soha nem volt gondom utólag. Ezek a szakemberek nem tévednek, ami itt készül precíz és tartós munka!

    Stefán Inez
  • Évek óta járok a DENTOP Clinic-be. A magas technikai felszereltség és szakmai színvonal mellett mindig kedves, segítőkész és törődő orvosok és személyzet fogadott. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

    Dr. Kiss Dávid
  • Foghúzáson vettem részt, Sulyok Lili doktornőnél. Magabiztos,határozott, profi.Éreztem hogy biztos kezekben vagyok, ez nagyon megnyugató volt számomra. Az egész beavatkotás gyors és fájdalommentes volt.

    Juhász Zsófia
  • A Dentop egy nagyon barátságos légkörű tiszta rendelő. Én Dr Hriczó-Koperdák Gergely doktor úrhoz jártam, aki végig nagyon kedves alapos és precíz volt. A tömések után korona készült, a végeredmény pedig egy esztétikus jól működő fogsor. Visszakaptam úgy kb a 30évvel ezelőtti fogaimat. Doktor úr, ez profi munka volt!

    Kelemen Ildikó
  • Nem szeretek fogorvoshoz járni, még most sem szeretek, de számomra abszolút pozitív tapasztalat volt a Dentop Clinic. 🙂 Az időpontkérés egyszerű és gyors volt, egy komplex, csontpótlásos beavatkozáson estem át. A konzultáció és a műtét során a szájsebész doktornőről és asszisztenséről csak jókat mondhatok.

    Szabó Erika
  • Dr. Hriczó-Koperdák Gergelyhez járok évek óta a Dentopnal. Konzerváló fogaszatban kiemelkedő szaktudással rendelkezik, alapos és precíz munkát végez. A többi orvos, mint például Dr Kövér Krisztian parodontològus es az asszisztensek is kedvesek ès segítőkészek.

    Csányi Szilvia