A környezetbarát szájápolás specialistája

Küldetésemnek tartom, hogy megreformáljam a magyarországi szájhigiénés szokásokat, mivel minden megelőzhető fogászati beavatkozásnak óriási a karbonlábnyoma.

rólam

Mester Emese vagyok, dentálhigiénikus és a környezetbarát szájápolás specialistája.

Kevesen tudjátok, de eredetileg Gödöllőn, a Szent István Egyetem Környezettudományi Karán diplomáztam. Ezzel egy időben képeztem magam dentálhigiénikussá.

Ez a két szakma elsőre nagyon különbözőnek tűnhet, de mertem nagyot álmodni és Magyarországon elsőként vezettem be a környezettudatosság elveit a szájápolási preveció minden szintjére.

Nálam az összes kezelés alkalmával a lehető legkevesebb hulladék keletkezik, a legkörnyezetbarátabb anyagok használata mellett. Ezt hívom Low Waste Dentálhigiéniának (#lowwastedh). Mosható, fertőtleníthető többször használatos előkét használok. Javaslom, hogy hozz magaddal saját (re)poharat öblítésre. Az elterjedt egyszerhasználatos műanyag műszertálca helyett fém, sterilezhető darabra pakolom a többször használatos, műanyag mentes eszközeimet. Megfontoltan, tudatosan építem fel a kezelés egyes lépéseit, ezért igyekszem mindössze 1 pár kis karbonlábnyomú kesztyűt használni egy beavatkozás során. Azonban hulladékcsökkentés szempontjából a leghatékonyabbnak mégis azt érzem, amikor személyre szabott környezet- és egészségbarát szájápolókat javasolok a kezelések végén.

Küldetésemnek érzem, hogy megreformáljam az itthoni szájhigiénés szokásokat, hiszen minden megelőzhető fogászati beavatkozásnak óriási a karbonlábnyoma, ezért a rendelői közeget elhagyva igyekszem minden korosztálynak önkéntesen segíteni. Rendszeresen tartok edukatív és interaktív foglalkozásokat óvodásoknak, kisiskolások és felnőtteknek egyaránt. Elindítottam a Tudatos Szájápolás Prevenciós Programot és Rajzverseny sorozatot.

@tudatosszajapolas  instagram oldalamon pedig számtalan hasznos hétköznapi tanáccsal látlak el téged, valamint segítek kiigazodni a környezetbarát szájápolási eszközök rengetegében.

Oszlopos tagja vagyok a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi karán alapult Munkacsoport a Környezettudatos és Fentartható Fogászatokért társulatnak. Folyamatosan keressük, kutatjuk és kommunikáljuk a legzöldebb megoldásokat és stratégiákat, amelyekkel hatékonyan csökkenthetjük szakterületük környezetterhelését.

elhivatottságom

2019-2022

iTOP - individually Trained Oral Prophylaxis

Az  iTOP képzés egy több lépcsőből álló kurzussorozat fogorvosok és dentálhigiénikusok számára. Az  iTOP Advanced certifikációnak köszönhetően, elméleti és gyakorlati ismeretekkel, hasznos tanácsokkal és ötletekkel rendelkezem. A ‘touch to teach’ módszernek köszönhetően, valamint a megfelelő technika és a megfelelő eszközök együttes alkalmazásával sikeresebbé és szerethetőbbé teszem számodra a mindennapi szájápolást. 

2020-

Tudatos Szájápolás Prevenciós Program

A rendelői közeget elhagyva igyekszem minden korosztálynak önkéntesen segíteni.  Szerintem nem lehet elég korán kezdeni az egészségnevelést és sosem túl késő elsajátítani a helyes fogmosási technikát. 

Ma már az sem elhanyagolható tény, hogy a megelőzés egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is a legjobb, amit tehetünk. Rendszeresen tartok edukatív és interaktív prevenciós foglalkozást óvodásoknak, kisiskolások és felnőtteknek. Elindítottam a Tudatos Szájápolás Rajzverseny sorozatot.

2022.05.

Zöld Vállalkozás Kitüntetés

A Green Guide Budapest minősítési rendszere szerint bolygóbarát hozzáállással vezetem a vállalkozásomat. Független fenntarthatósági szakértők bevonásával kidolgoztak egy kritériumrendszert a vállalkozások felméréséhez, ezzel is megalapozva, hogy a platform hiteles és objektív felületet adjon az oldalon szereplő vállalkozások tudatos törekvéseinek, illetve a városi fenntarthatóság bemutatására. Három extra érmet is kaptam, amely közül az egyik a hulladékkezelésre vonatkozik, tehát ezt kifejezetten a #lowwastedh kezelés típus érdemelte ki.

2022. 10.

Dental World Prevenciós Kongresszus

Hatékony és megbízható környezetbarát szájápolási eszköz – létezik?

Manapság már egyre több emberben ébred felelősségtudat a környezeti értékeink megóvása iránt. Sokan csak apró lépésekben, néhány alapvető hétköznapi dologgal igyekeznek csökkenteni a karbonlábnyomukon. A környezetvédelmi témákat boncolgató platformok elsők között javasolják a zöldítés mára már ikonikus kellékének számító bambusz fogkefét. De valóban hatékonynak számítanak a környezetbarát szájápolási eszközök? Szakemberként elengedhetetlen, hogy tájékozottak legyünk a piacon kapható környezetbarát szájápolási eszközök terén, így te- hetünk csak biztonsággal javaslatot pácienseink számára. Vállaljunk felelősséget pácienseink és környezetünk hosszú távú egészségéért. Célom bemutatni olyan környezetbarát szájápolási eszközöket, amelyek bizonyítottan hatékonyak lehetnek a megfelelő technika alkalmazása mellett. Nem szeretnék afelett sem elsiklani, hogy a prevenciós szemlélet továbbra is a legtöbb szempontból páciensbarát módszer, valamint a legkörnyezetkímélőbb megoldás, hiszen minden megelőzhető fogászati beavatkozásnak óriási a karbonlábnyoma. Szánjunk elegendő időt az instruálására, motiválására, valamint térjünk el a megszokottól és javasoljunk számukra valóban hatékony, valamint megbízható környezetbarát szájápolási eszközöket. Tágítsuk nézőpontunkat és tegyünk mindannyian a klímaválság ellen a szájüregi prevenció számos szintjén.

2022.12.

Jordan Green Clean Magyarországi Nagykövet

Egy kézi fogkefe akkor jó, ha sűrű és puha sörtéjű, kis méretű lekerekített feje van és tollszár fogásban is kényelmes a nyele. Na és persze mindenképp legyen környezetbarát!
Már a kezdetektől fogva jó szívvel ajánlottam a Jordan Green Clean újrahasznosított műanyagból készült, papírcsomagolású, csodás pasztell színekben pompázó fogkeféket, és ez azóta sincs másképp. Ami viszont változott, hogy jelenleg ezek a fogkefék már CHANGE változatban cserélhető fejjel is kaphatóak, a lehető legminimálisabbra csökkentve a szájápolás során keletkező hulladék mennyiségét. Engem ért az a nagy feladat, hogy hivatalosan is hírét vihetem a szakmában ezen remek környezetbarát fogkefének. 

kapcsolódó tartalmak

Készen állsz arra, hogy új szintre emeld a fogápolást?

Kérdés esetén vagy időpont egyeztetéssel kapcsolatban az alábbi űrlap kitöltésével add meg adataidat, és hamarosan keresni foglak.